KEÇİ BESLEME

Keçi ve koyun küçük ruminantlar grubunda değerlendirilen hayvanlardır. Keçiler Dünya’nın çok değişik iklim ve coğrafik bölgelerine yayılmışlardır. Keçiler çok kurak iklim koşullarında, çok eğimli ve tarıma uygun olmayan alanlarda ve çok az bitki örtüsüne sahip olan step alanlarda yetiştirilebilirler ve uygun bakım ve yönetim koşullarında her çeşit koşula kolayca adapte olup verim verebilirler. Dünyada süt keçiciliği entansif, tiftik, kıl ve et üretimi ekstansif koşullarda yapılmaktadır. Süt keçiciliği gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ancak yinede süt sığırcılığı ile yarışabilme şansı oldukça azdır. Bununla birlikte keçicilik de bir kısım avantajlara sahiptir…

1. Keçi Besleme-PDF

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [185.75 KB]

PRATİK KEÇİ BESLEME

14.1. Keçilerde Yemlenme Davranışı

Keçilerin yemlenme davranımlarının bilinmesi keçilerin rasyonel beslenmesi bakımından büyük önem taşır. Yemlikte kaba yem veriLdiğinde keçiler öğünlerini 3 faza ayırırlar; 1. Araştırma aşaması: keçiler yemliğin neresinden yemi alacaklarını belirler. 2. Yoğun tüketim aşaması: hayvan yoğun bir şekilde yem tüketerek açlığının büyük bir kısmını karşılar. 3. Seçim aşaması: keçiler alacakları kaba yemin fraksiyonlarını seçerler ve sıklıkla su tüketmek için yem tüketimini keserler, yalama taşı yalarlar ve bazende altlıkta bulunan sapları tüketirler. Keçilerde yem tüketimi için harcanan zaman yemin kalitesi, tipi, yemleme şekline göre büyük oranda değişim gösterir. Kaba ve konsantre yemler günde 2 öğün yemlemede kullanıldıklarında keçilerin yemde kalma süresi 4-7 saat kadardır. Keçiler koyunlardan daha uzun süre yemde kalırlar. Günde bir kez yemleme yapıldığında koyunlar keçilerden daha fazla yem tüketmektedirler. Bu keçilerin yem tüketimi için daha uzun zaman harcadıklarını göstermektedir. Yine eşit miktarda yem verilmesi durumunda keçiler koyunlardan daha az geviş getirmektedirler

2. Pratik Keçi Besleme-PDF

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [176.98 KB]

OĞLAKLARIN BESLENMESİ

15.1. Sütten Kesim Öncesi

Yeni doğan oğlağın kolostrum tüketimi oğlak kayıplarının sınırlanması için en önemli faktördür. Yağ içeriği yüksek olan kolostrum iyi bir enerji kaynağıdır ve doğumdan sonra oğlağın termoregülasyon kabiliyetini ve çevre koşullarına adaptasyonunu iyileştirir. Kolostrum ayrıca protein, vitamin ve mineral içeriği bakımından da zengindir. Kolostruma spesifik bir özellik kazandıran en önemli faktör oğlağın doğum sonrası yeni çevresindeki patojen bakteriler ve virüslerden korunmasında önemli rol oynayan yüksek düzeyde immünoglobulin içeriğidir. Oğlaklar doğumda bu bağışıklık ajanlarına sahip olmadan doğmaktadırlar. Bağışıklık ajanları kolostrum alındıktan sonra emilerek dolaşıma girmekte ve passif bir bağışıklık kaynağı oluşturmaktadır. Daha sonraları hayvanlar farklı hastalık etmenlerine maruz kaldıkça kendi vücutlarında hastalık etmenlerine karşı antibodiler üretilerek aktif bağışıklık sistemini kazanmaktadırlar.

3. Oğlak Büyütme ve Besi-PDF

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [126.38 KB]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz