Hocam merhaba
Hocam size sorum toklu besiler için rasyona amonyum klorür tarzı anyonik malzemeler katılıyor hocam bu anyonik malzemeleri kullanmadan rasyon yapsak ve rasyonda nelere dikkat etmem gerekir Ca/P oranını kaçta tutmalıyım teşekkürler
Sevgili Yunus,
Küçükbaş hayvanlarda Ca/P dengesizliği, yani P fazlalığı fosfat taşlarının oluşumunu tetikler ve küçükbaşlarda idrar yollarında taş oluşumu oranı artar. Bunu önlemenin ilk yolu Ca/P dengesini 2-3/1 e getirmektir. Rasyonda tuz yeterli miktarda kullanılmalıdır. Tuz tüketiminin yeterli olması yeterli su tüketimi sağlayarak idrar boşaltımının artmasına, idrar taşı oluşum rizkinin azaltımasına yardımcı olabilir. Ayrıca sürüde bu rizk yüksekse karma yemlerde %2 ye kadar idrar asitleştiriciler (Amonyum klorür gibi) kullanılabilir. Bu da taş oluşum rizkini azaltır.
Sahada klasik kuzu besilerinde ve özellikle toklu besilerinde ticari karma yem kullanımı azaltılırken arpa ve mısır gibi tahıl kullanımı artırılmaktadır. Bu durumda rasyonda yeterli düzeyde kalsiyum kaynağı (kireç taşı, mermer tozu, kalsit) kullanılmaz ise idrar taşı (urinary calculi) rizki artmaktadır. Bu gibi koşularda karma yem üreticilerinin idra asitleştiricileri kullanmaları sahadan daha az şikayet gelmesini sağlar. Kendi yemini yapan veya rasyona müdahale eden üreticilerinmizinde rasyon Ca/P dengesine ve rasyondaki tuz dengesine dikkat etmeleri gerekir. Rizk unsuru görüldüğünde idrar taşına karşı idrar asitleştirici kullanılması düşünümelidir. Sahada sürülerde idrar taşı vakaları %10’lara kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle konuya özel dikkat sarfedilmesinde yarar vardır.
Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler hocam.