hocam öncelikle iyi günler.
hocam süt hayvanlarıyla beraber beslenen iki tane simental akbaş erkek tana vardı bunlara ineklere verdiğim gibi süt yemi verdim kaba yem olarak da mısır silajı ve yonca verdim hayvanları 22 aylık yaşta kestirdim ve birisi 520 kg diğeri 540 kg karkas geldi süt yeminin bu kadar kg getirmesi neye dayanıyor.
süt yemi besin madde içerikleri
HP: 19, HS:8, HK: 6-7 NİŞASTA: 25 ME: 2600
Sevgili irfan,
Sahada beside süt yemi, buzağı başlangıç ve buzağı büyütme yemi gibi farklı yemler kullanılmaktadır. Bunların kullanılmasında prensip olarak bir sıkıntı yok. Ancak ilk olarak maliyet bakımından besi yemlerinden daha pahalıdırlar. İkinci olarak yüksek protein içeririler ve hayvanlarımız 300 kg üzerinde ise ve yem tüketimleride yüksek olacağından ihtiyaçlarından çok fazla protein sağlanmış olur. Fazla proteinin üreye dönştürülüp vücuttan atılması içinde enerji gerekir. Yani fazla protein özellikle canlı ağırlığı 300 kg dan büyük olan hayvanlarda anlamsızdır. Bu nedenle besi başlangıçta biraz protein yüksek tutulabilir. Ancak besi bitişlerde protein düşürülür. Besi başlangıçlarda TMR proteini 13-16 bandında tutulabilir. Bu durum 200-300 kg larda genç hayvanımız varsa çok daha önemli olabilir. Bitirme – yoğun besi TMR’larında TMR proteini %13’ün altında olabilir. Yüksek prortein kullanmak kalitesiz kaba yem kullanılan durumlarda ve/veya kaba yem oranı yüksek besleme yapılan koşullarda yem tüketimine ve kaba yemlerin daha iyi sindirilmesine katkı sağlayabilir. Bu durumlarda rasyonda proteinin yüksek tutulması düşünülebilir. Ancak proteinin rumende kullanımını sağlayacak hızlı ve yavaş yıkılan karbonhigrat dengesinin de sağlanması gerekir.
Senin özelinde 22 ayda 520-550 kg karkas ile kesim yapman canlı yaklaşık 900 kg civarında kestirdiğin anlamına gelir. Simmentallerin ve kırmalarının kesim ağırlıkları canlı 600-650 kg dır. Ancak kazandığı canlı ağırlık yapılan yem masrafını karşılıyor ise diğer işletme masrafları da dikkate alındığında, besiye daha ağır canlı ağırlıklara kadar devam edilebilir. Bununlabirlikte yapılan beside etkinlik ve karlılık yüksek canlı ağırlıklarda kesilenlerde (800-900 kg) düşük canlı ağılrıklarda kestirirlen genç hayvanlardan (600-650 kg) her halükarda daha düşüktür. Zira genç hayvanlar rasyon kalitesine ve ırka bağlı olaark 1 kg canlı ağırlık kazancı için 5-8 kg kuru madde(KM) kullanırken, yaşlı hayvanlar 9-12 kg KM kullanırlar. Yani 800-900 kg larda 20-24 ayda kesmek yerine 14-18 aylarda kesmek, yemin ete çevirim etkinliğinden gelen kazanç yanında uzun süre hayvana, yeme bağlanan ve diğer işletme giderleri için sağlanan paranın maliyetini de düşürecek ve işletme karlılığını artıracaktır. Senin hayvanlarının 850-900 kg canlı ağırlıkta kesildiği farz edelim. 50 kg doğum ağırlığı kazanılan canlı ağırlık 800-850 kg. 22 aylık yaşta kesim (669 gün) günlük oratalama canlı ağırlık kazancı 1195-1270 g/gün. aldığın ortalama buralarda… ırk içinde normal kabul edilebilir. Sadece çok uzun süre bakmış oluyoruz..
Esas soruna gelince: süt yemi ile baktığında da bu performansları almış olman genç yaşta yüksek proteinin sağladığı avantaj ve mevcut süt yeminde saha yemlerine oranla niaşastasının nispeten yuksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak 300-350 kg canlı ağırlıktan sonra daha düşük proteinli 12-14 ve çok daha yüksek nişastalı bir yemle besi yapmak o dönemde hem beis perfroamnsının daha yuksek hem de, yem maliyetinin daha düşük olmasını sağlayabilirdi. Zira nişastası yüksek düşük proteinli yemler muhtemelen sahada süt yemlerinden daha ucuzdur. Bereketli olsun.